NU OP DE RADIO : MEL AND KIM - RESPECTABLE

ZONET:

MICHEL FUGAIN

RING ET DING

NU:

MEL AND KIM

RESPECTABLE

STRAKS:

JOHNNIE DE FRIES

NIEUWESTAD

Fokke de Groot

Fokke de Groot 13 maart bij Frysk FM

Muzikale duizendpoot Fokke de Groot komt uit Grou is op vele muzikale fronten actief. Hij is dirigent van drie koren, geeft gitaarles, maakt muziek voor bijvoorbeeld Sinterklaassprookjes, revu’s, speelde 3 jaar bij Gysbert met Gerard Rinsma en 8 jaar viool bij het FJO,, deed conservatorium, schreef nummers voor artiesten als Anneke Douma, speelde jarenlang in coverbands en 22 jaar in de OH Band in Grou en produceerde diverse albums.

Vanaf 2012 heeft De Groot zich gericht op zijn solo-carrière. Hij ging van start met de cd-single ’Sjoch Ik Sjong’.

”De meeste muziek speel ik thuis in, het inzingen doe ik in de muziekstudio. Een geluidsdichte ruimte is dan wel essentieel. Anders hoor je de brommer die door de straat rijdt op de achtergrond”, lacht Fokke de Groot. ”Mijn muziek laat zich het beste vergelijken met die van bekende Fryske troubadours als Piter Wilkens en Gurbe Douwstra, maar dan met mijn eigen geluid.”

Zijn vele muzikale bezigheden zorgen er wel voor dat het nieuwe album nog even op zich laat wachten.

De laatste jaren zingt De Groot alleen nog maar Fries- en Engelstalig. Voor die tijd zat hij in diverse coverbands. “Met de OH-band (Oer ‘t Hout – red) hebben we 22 jaar lang door heel Nederland en België getoerd. We waren bijna elk weekend wel onder de pannen. Een mooie tijd, maar optredens waarbij je van 17.00 uur ‘s middags tot 6.00 uur de volgende ochtend weg bent zijn op de lange termijn wel intensief.”

De Grouster noemt zichzelf een allround muzikant. “Ik heb in het verleden ook wel rockmuziek gemaakt. Belangrijk is dat de tekst bij de melodie past, het zou dus goed kunnen dat op mijn nieuwe album ook wat ‘ruiger’ werk komt te staan.”

Eigenlijk al zijn hele leven is De Groot muzikaal actief. “Ik ben een man van de snaarinstrumenten. Mijn vader speelde viool. Toen ik zes jaar was kreeg ik vioolles, dat heb ik tot mijn 25ste gevolgd. Toen ik acht jaar was ging ik daarnaast ook piano spelen en op mijn tiende kwam de gitaar er bij.”

Van zijn 13e tot zijn 20ste speelde hij bij het Frysk Jeugd Orkest. “Tijdens een tournee door de USA heb ik besloten om van muziek mijn beroep van te maken.”

Componeren, koren begeleiden, teksten schrijven, maar vooral lekker muziek maken, zijn de componenten die hij in de toekomst wil blijven doen. ”Een droom is om vaker de muziek bij een film of documentaire te mogen maken. Ik kan bestaan van het muzikale werk. Dat stemt mij gelukkig.”

Woensdag 13 maart komt Fokke de Groot naar de Frysk FM Studio.